Eindelijk! Gecertificeerd dronepiloot!
February 14, 2021Met de intrede van de nieuwe Europese regelgeving rond het gebruik van een UAS (Unmanned Aircraft System) vervalt de oude Belgische wetgeving die een pak strenger was en - laat ons vooral eerlijk zijn - amper werd opgevolgd door de dronegebruikers.
De implementatie van de EU-richtlijnen was eigenlijk voorzien in de zomer van 2020 maar werd uiteindelijk uitgesteld tot januari 2021. Ik ga hier niet uitvoerig ingaan op wat allemaal kan en mag in de verschillende klassen, daarvoor verwijs ik graag naar de FAQ-pagina van het FOD Mobiliteit.
Zelf ben ik intussen officieel geregistreerd als dronepiloot met een licentie voor de klasse A1/A3 wat ruim voldoende is voor de doeleinden waarvoor ik de drone beroepshalve kan en mag gebruiken.
Een paar zaken die voor u als klant belangrijk zijn indien u van deze diensten wenst gebruik te maken :
- de maximale hoogte is sowieso beperkt tot 120 m,
- de drone moet ten allen tijde in het gezichtsveld blijven van de piloot,
- bepaalde zones kunnen verboden zijn voor drones of er kunnen specifieke voorwaarden gelden. Dit zijn de zogenaamde ‘geografische UAS-zones’ en ze zijn in het leven geroepen ter bescherming van gevoelige sites zoals luchthavens, nucleaire sites, militaire sites,… Het is aan de dronepiloot om zich hiervan te vergewissen vooraleer een vlucht uit te voeren.
- vliegen boven één of meerdere personen mag maar vliegen over ‘een bijeenkomst van mensen’ is niet toegelaten. Hiermee wordt een ‘menigte’ bedoeld (evenement, concert maar ook bijvoorbeeld een zeer drukke winkelstraat waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn,…). Die voorwaarde kan dus pas ter plaatse, situationeel beoordeeld worden,
- bij gebruik van de camera en het nemen van foto’s dient steeds de wet op de privacy gerespecteerd te worden.
Voor alle duidelijkheid, de regels hierboven gelden voor de categorie waarvoor ik een licentie heb (open klasse A1/A3) en zijn bovendien specifiek gelinkt aan het soort drone dat ik gebruik.
In ieder geval biedt het gebruik van een drone veel meer bijkomende mogelijkheden om een project ‘in the picture’ te zetten. Dat de regels nu uniform zijn binnen de EU (en veel minder streng dan de absurde Belgische wetgeving) biedt alleen maar voordelen.