10 tips voor degelijke woningfoto’s zonder professioneel materiaal
March 23, 2021Fotografie - op welke manier ook - is een vak apart, een ‘stiel’. Daar is woningfotografie zeker geen uitzondering op. Integendeel zelfs, zeker bij vastgoed zullen kwalitatieve foto’s het verschil maken, net omdat dit voor kandidaat-kopers vaak de eerste en dus belangrijkste indruk is! Het inschakelen van een professionele fotograaf loont dan ook absoluut de moeite als je een mooie woning op een originele en verkoopbare manier in the picture wil zetten..
Dat betekent echter niet noodzakelijk dat je voor elke doordeweekse woning in de vastgoedportefeuille een fotograaf moet inschakelen. Wanneer best wel en wanneer misschien niet kon je reeds lezen in dit artikel. Hieronder alvast een aantal handige basistips die je fotografische skills aanscherpen om betere interieurfoto’s te maken. We gaan er in deze bijdrage van uit dat je enkel beschikt over een standaard fototoestel (of smartphone uit het midden tot hoog segment met goede camera-eigenschappen) zonder verdere attributen.
Begin niet onmiddellijk te fotograferen
Doe een rustige rondgang in het pand dat je wil fotograferen om zodoende een eerste indruk te krijgen, je onderscheidt er onmiddellijk de visueel sterkte ruimtes mee die je net iets meer aandacht kan/wil geven. Door de verschillende kamers één voor één te bekijken warm je als het ware je ‘fotografische oog’ op. Bij het nemen van de eigenlijke foto’s zal het dan een pak makkelijker zijn om het juiste standpunt en de beste compositie te herkennen.
Opgeruimd staat netjes!
Het blijft een oud zeer als ik vele foto’s van te koop aangeboden woningen bekijk…. Slordige ruimtes, rondslingerend wasgoed, rommelig aanrecht. Je kan argumenteren dat er uiteraard wordt geleefd in een woning maar daar gaat het eerlijk gezegd niet om als het de bedoeling is om sprekende foto’s te maken die interesse wekken bij kandidaat-kopers. “Perception is everything…” Een kok zorgt er toch ook voor dat zijn gerechten er visueel aantrekkelijk uit zien, niet? Zoiets doet ‘goesting’ krijgen en dat is echt niet anders bij vastgoedfotografie! In de ene woning lukt dat al wat beter dan in de andere maar onnodige spullen uit het zicht zetten zou toch het absolute minimum moeten zijn.
Kies het juiste tijdstip
Een volledige dag bestaat uit 24 uren maar lang niet alle uren van de dag zijn geschikt om interieurfoto’s te nemen van gelijk welk pand, zeker niet met louter basismateriaal of zonder mogelijkheid tot nabewerking! Op een zonnige dag word je tijdens een groot deel van de dag geconfronteerd met hard licht en zware schaduwen. Je krijgt dan - afhankelijk van de te fotograferen ruimte - snel grote delen van je foto die overbelicht of net onderbelicht zijn. Je kan dit deels opvangen door je composities aan te passen maar dit mag niet leiden tot visueel minder aantrekkelijke foto’s. Daarom kan je beter iets vroeger of later op de dag fotograferen, het licht is dan een heel stuk zachter en het zal bovendien een veel mooier kleurenpalet geven dan overdag. Op eerder grijze dagen kan je wel het grootste deel van de dag fotograferen zonder problemen.
Natuurlijk licht versus flitslicht
Zelf ben ik een groot voorstander van natuurlijk licht (in de veronderstelling dat je ook rekening houdt met tip 3 hierboven). Het direct gebruik van flitsers op je toestel, gericht op je onderwerp zonder meer, geeft in veel gevallen onnatuurlijk koud licht met harde schaduwen. Speciale hulpstukken en specifieke technieken bieden hier uitkomst maar die zijn voor de gemiddelde huis- tuin- en keukenfotograaf toch al een brug te ver. Stel je altijd de vraag of het wel echt noodzakelijk is om flitslicht te gebruiken, doe het enkel als je niet anders kan. Verantwoord gebruik van invulflitslicht om bepaalde delen/onderwerpen/hoekjes in de woning te benadrukken kan uiteraard wel maar dan komen we toch op het terrein van de professionele fotograaf, alleen al omdat voor dit soort fotografie apart materiaal nodig is.
Verschillende lichtbronnen? Aparte foto’s!
Afhankelijk van welke lichtbron aanwezig is in de ruimte die je wil fotograferen zal je toestel een automatische witbalans selecteren in een poging het aanwezige licht zo correct mogelijk te reproduceren op de foto. Je kan ook trachten zelf de witbalans in te stellen, zelfs de meest eenvoudige toestellen bieden tegenwoordig deze mogelijkheid. Maar… zelfs de duurste fotocamera blijft vandaag de dag een toestel dat in vele opzichten de duimen moet leggen voor het menselijk oog. Kijken we in een ruimte die deels is verlicht door natuurlijk licht via een groot raam, gecombineerd met kunstlicht dan geven onze ogen perfect de situatie weer zoals ze is. Dat kan echter zwaar tegenvallen als je de resultaten van het fototoestel bekijkt. Soms krijg je een foto te zien waarop het licht totaal niet overeenstemt met de daadwerkelijke situatie. Een professioneel fotograaf zal dit achteraf corrigeren in een beeldbewerkingsprogramma maar dat is niet aan de orde in dit artikel. Probeer er dus zelf altijd voor te zorgen dat je foto’s zijn gemaakt met één overheersende lichtbron. Het zal je een pak kopzorgen - en een slechte foto - besparen!
Compositie
Over het onderwerp compositie kunnen er boeken worden geschreven maar bij vastgoedfotografie moet er steeds voor ogen worden gehouden dat de beelden niet alleen mooi moeten zijn maar ze ook voldoende informatie geven aan wie ze bekijkt. Zorg er dus steeds voor dat je genoeg foto’s hebt die de woning/kamers ruim genoeg in beeld brengen. Als je dat kan aanvullen met een beperkt aantal detailfoto’s én de juiste sfeer krijg je een sterke visuele fotoreeks die echt uitnodigt om de woning effectief te bezoeken. Professionele fotografen maken hiervoor gebruik van specifieke groothoek- en zoomlenzen. Beschik je enkel over een goede smartphone of basisfototoestel? Concentreer je dan in de eerste plaats op het nemen van overzichtsfoto’s en probeer voldoende afstand te nemen. Fotografeer bovendien eens uit een lager of net hoger standpunt voor een meer spannende compositie.
Focus niet op kwantiteit, wel op kwaliteit.
Voldoende foto’s nemen is niet hetzelfde als een overvloed aan foto’s tonen… Wees streng in je selectie en weerhoud enkel de foto’s waar je echt zelf van overtuigd bent. Zelf al heb je van één ruimte meerdere goed bruikbare foto’s weersta je best aan de verleiding om ze allemaal te gebruiken. Net zoals een aperitiefhapje bedoelt is om de honger aan te scherpen, is het ook de bedoeling dat wie naar de foto kijkt extra geprikkeld en nieuwsgierig wordt en staat te popelen om de woning effectief te bezichtigen.
Horizontale en verticale lijnen.
Zelf met een perfect opgeruimd interieur kan je toch nog een rommelige foto maken! Dat zie je bijvoorbeeld bij foto’s waarbij de camera op één of andere manier niet recht werd gehouden en waardoor lijnen die verticaal of horizontaal horen te zijn dat net niet zijn… Dit geeft zeer onnatuurlijke beelden die niet prettig zijn om te bekijken en dat wil je natuurlijk niet! Neem dus rustig je tijd en zorg ervoor dat je de camera goed recht houdt. Een statief is daarvoor een zeer geschikt hulpmiddel.
Een statief, de vriend van ieder fotograaf!
Mocht ik als fotograaf naast mijn fototoestel slechts één attribuut mogen kopen dan zou het zonder twijfel een statief zijn, het is simpelweg een onmisbare tool. De fotografische mogelijkheden zijn onmiddellijk een pak groter, los van welk toestel je ook gebruikt. Je vermijdt bewegingsonscherpte en correcte composites maken met rechte lijnen gaat ook een stuk vlotter.
Ziezo… Wie rekening houdt met bovenstaande basistips zal snel merken dat zijn of haar foto’s voor standaardsituaties beter tot hun recht komen, zelf al zijn ze genomen met een smartphone of simpele reiscamera.
Heb je echter mooie karaktervolle en/of exclusievere panden in portefeuille dan blijft ons advies - en tevens onze 10de en laatste tip - om sowieso voor een professional te kiezen. Geloof me, de investering betaalt zichzelf dubbel en dik terug! Een fotograaf beschikt over de benodigde apparatuur en beeldbewerkingssoftware waardoor je die specifiek sprekende foto’s krijgt die instant een ‘wauw-gevoel’ opwekken.
Dat zoiets zeker geen stukken van mensen moet kosten bewijzen we aan de hand van onze budgetvriendelijke tariefformules voor woningfotografie. Je hebt al een basis-woningreportage met 15 tot in de puntjes afgewerkte foto’s voor 149,-€ (exl. btw)! Afhankelijk van het gebouw en/of de omgeving kan dit optioneel worden uitgebreid met luchtfoto/video of een interieur sfeervideo.
Contacteer mij gerust voor meer informatie via de contactpagina.